Saturday, December 31, 2011

bye 2011 holla 2012

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

haih..lamak gila pusak sik hapdet blog eh..maklomla bizi ngalah perdana menter..hari tok dah 31 Disember..hari teraher dlm 2011..lebih kurang 4 jam gik tibalah 2012..hmmm..sik terasa masa tok bejalan pantas gilak..rasa cam baruk marek jak mula keja koh..sik sangka dah 2 taun keje nan dr.audrey..the best boss ever la..ingat lagik first time keja..mmg kelam kabut..coz sik tauk apa aram jadah pun hal ubat2 tok..mok handle customer yg pelbagai karenah lagik..mmg setiap saat menguji kesabaran..tapi,alhamdulillah..akhirnya mampu juak hadapi..

aunt teo,mak doktor..haih,aunt mmg the best..setiap pagi akan dgr cerita aunt..setiap pagi akan sarapan dgn makann yg nya beli..aunt sgt sporting!!! uncle pun sama..very friendly..dr audrey?sometimes sgt tegas..tapi mmg profesional la..selalu juak guro2,lekak lekek tetak sama2..pande juak molah lawak..nya paling sayang dgn semua pusak..mmg suci hati nya dgn binatang

rachel?haha..sometimes blur gilak2..tapi sgt bait hati,lemah lembut..rela layan org2 yg "pelik" dtg kat klinik..suara pun kiut..haha..best..sebab ya customer lbh byk suka nan nya kali berbanding aku yg mmg kasar tok..

kenangan paling manis taun tok kerja nan doktor audrey bila pegi wedding nya..haih,sgt cantik..pasya,sama2 kerja keras selamatkn pusak,asuk,n apa jakla yg dtg klinik..yg sedihnya..byk nangga pusak binatang mati depan mata n sik mampu buat apa2 utk selamatkn daknya..mmg byk kali juak kamek org nangis sama2..

christine..haih..baruk 3 bulan beramah mesra dgnnya..palak mmg gila2,sng diajak kelaka..lucu..rajin..mmg sgt friendly..sayangnya,hari tok last nya keja nagan kmk org coz tpaksa ikut maknya pindah ke serian..haih..mesti rindu ngan palak sot nya ya..haha

dr nur..fuhhh.. the coolest ever..orgnya sgt cool..tenang jak walau dlm apa masalah sekalipun..biarla ada customer maki gine skalipun..nya masih akan tetap senyum..palak pun gila2..just married awal bulan tok tek..harap2 dr nur akan terus kekal keja nan mekorg

dr.fochi..nya tegas..profesional..p lom fasih melayu sarawak,,maseh belajar..setiap kali nya try kaka sarawak..mesti mekorg tetak..coz sound nya mmg pelik..haha..friendly la..

kenangan paling teruk,pahit..mmg sik sanngup nk diingat lagik ialah bila aku kenak maki hamun dgn dahsyatnya oleh seorang customer yg biadap tapi maok org hormatnya..hello??if u want people to respect u,then u have to do the same thing kan?? haih..mmg aku sik sgp nk ingat balik benda ya..kenak sumpah seranah wei..siapa x sakit ati? then aku pun jawab balit..siapa maok kenak sumaph seranah?aku pun ada hak pertahankn dirik sdr..lagipun aku hanya akan biadap dgn org yg baiadap..sekian terima kasih.   ***emo

haih,,,cool liza..cool..hopefully..tahun 2012 tok kelak pun akan terus SUPERB... tabahkan lah hati aku dlm setiap cabaran yg bakal dtg..insyaALLAH...harap juak aku tenang bila jumap org macam ya lagi **harap2


#off to barbeque... daaaaaaaaaaaaaaaa 2011 ... holla 2012

Monday, November 28, 2011

cat and dog

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

Sunday, November 27, 2011

pengorbanan ( ? )

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

di sebalik hilangnya keyakinan aku terhadap kasih manusia kepada haiwan..setiap hari di uji dgn pelbagai perkara yg meruntun hati,menyakitkan hati..tanpa selindung,memang kadang-kadang patahkan semangat utk teruskan kerjaya..tapi setiap kali itu jugalah sesuatu itu berlaku memujuk hati agar kuatkan perjuangan (cewah..ayat..) haha ..lala <3

ok..ok..seminggu yg lepas ada sorang kakak ni naik basikal dgn sorang uncle..ingatkn husband dia..rupanya mmg bapak saudara dia..mulanya hairan la eh,asal akak ni masuk dgn muka takut2..aku pun naik takutla jugak..seperti kebiasaan..senyum,angguk kepala,sapa...aku tya la.."akak nk beli ke?" dia geleng.. "akak tunggu sini kejap boleh?" hairan.. "kenapa?" ni bukan tempat menunggu la akak oi... "akak tunggu pakcik akak ambil kucing di rumah..tak dapat nak bawa sekali..naik motosikal je" "owh,xpe2..boleh2..tapi,kami tutup 4:30 pm,kak.." jam plak dah tunjukkan pukul 4:00pm..akak cuma senyum..so,aku teruskan la kerja sambil sembang2 dgn Dr.Nur..

15 minit kemudian uncle tu pun dtg..aduh..mmg meruntun hati..sedih sangat (bagi aku la).. dgn kudrat tua uncle tu ikat voyager kucing dia di belakang motosikal yg .... (aku x reti nak sebut) ..perlahan2 uncle & akak tu turunkan..so,Dr.Nur pun periksalah kucing tu.. nasib baik cuma sakit2 biasa..dah bg vitamin tu,insyaALLAH sihatlah..insyaALLAH.. 

dlm ms yg sm.aku terfikir..kenapa orang macam mereka ni sanggup susah payah bawa kucing masuk untuk jumpa vet..walhal kebanyakan yg dtg klinik semuanya kereta mewah2 tapi bila kami tanya kenapa x nak bawa je kucing tu masuk...alasannya "kucing/anjing tu sakit..cirit..bau" duh..kesimpulannya??? 


nampak x peluh kat belakang uncle ni?
kasihan kan ?


ni lah rupa motosikal yang digunakan untuk bawa kucing sakit tu
bertuah kucing ni dapat tuan sebaik ni
semoga tuan kau dirahmatiNYA

Saturday, November 12, 2011

jatuh ditimpa tangga?? oh,tidak !



DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

Friday, November 11, 2011

MANUSIA oh MANUSIA

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
 DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

manusia kejam yang tidak selayaknya wujud di sisi dunia



sekejam-kejam manusia itu pasti ada juga di sudut dunia ini manusia yang mulia hati nya


setiap dari kita dicipta beserta akal,hati yang bisa 
menentukan ke mana tujunya kita sama ada di lorong keramaian
mahupun terpesong ke lorong kegelapan

tak kira la ianya anjing mahupun kucing
sama-sama punya perasaan

Tuesday, November 8, 2011

SI LANUN YANG COMEL

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

sleeping beauty la konon? haha
meet YODA
very comel,friendly and gedix cat ever
setiap kali kami masuk bilik kucing,dia akan meowing..
gesel2 badan kat cage
and aku pun keluar kan dia dr cage n peluk ketat2
soooooo cute <3
dia baru lepas buat surgeri dlm 3 hari lepas
mata dia ada jangkitan 
so,mmg x dapat nk selamatkan lagi
so,just buang laa
alhamdulillah,semuanya ok 





Monday, November 7, 2011

FAKTA MENARIK TENTANG KUCING

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

  • ada 30 batang gigi
  • tidur sekitar 16 jam
  • ada jerawat,bintik hitam
  • umur 6 bulan setara dengan manusia yang berumur 10 tahun
  • boleh hidup sekitar umur 15-20 tahun
  • abad ke-14 di Eropah kucing hitam sering dikaitkan dengan ilmu hitam/sihir (jelmaan ahli sihir yang jahat) , maka dengan itu semua kucing hitam akan dibakar hidup-hidup,dilempar dari kawasan tinggi dan pelbagai lagi cara kejam digunakan untuk menghapus kucing hitam.
  • Boleh bermimpi ,berdengkur dan juga kentut.
  • Mesir kuno percaya kucing adalah jelmaan Dewi Bast . Sesiapa yang didapi mendera kucing akan dihukum bunuh.
  • Boleh hasilkan 100 bunyi vokal
  • misai adalah antena mereka untuk menentukan arah
  • boleh melihat sesuatu objek biarpun dalam gelap
  • kebanyakkan kucing tiak mempunyai bulu mata
  • mampu selamat dari ketinggian 30 kaki
  • boleh melihat 6 kali lebih baik dari manusia
  • dunia kucing sebenarnya adalah hitam dan putih
  • mampu hidup walaupun hanya dengan kurang dari 4 kaki
  • mempunyai rasa sakit,marah,sedih..sama seperti manusia
  • secara semulajadinya kucing memang tidak mandi
  • mereka akan keguguran bulu sekiranya cuaca terlalu panas,stress atau juga pada musim mengawan
  • kucing jantan akan kencing “spray” di kawasan-kawasan tertentu bagi menanda wilayahnya.
  • Kucing akan menggonggong anaknya dengan menggigit leher (lapisan kulit luar) semasa memindahkan anak nya ke kawasan yang baru.
  • Makanan kegemaran kucing adalah ikan.

KUCING ATAS KUCING

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

Friday, November 4, 2011

MANUSIA JAHANAM!!!

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...



JAHANAM punya manusia !!!
kau siat kulit kucing yang tak berdosa ni sambil tersenyum girang ?
kaulah manusia BEDEBAH !!!
aku harap kau mati nanti pun siksa macam ni jugak !!!

sekian...

Wednesday, November 2, 2011

my new DARLING

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

name given : LAU PAN (meaning tokei)
sex : MALE
age : about 3 months plus
colour : TABBY
weight : 650 GRAM
origin : stray kitten at Jalan Rubber,Kuching







i found this stray little cute kitten on 30th October,Sunday..
actually not "i"
my colleague,Rachel found it at our back door clinic..
i think someone thrown it away laa..
then,Dr Nur took it..dewormed and....
and i fell in love with him
so,i decided to bring it to my house
plus,x de lagi kucing colour ni..
cute kan?
tapi satu je laa yg x larat..
it's very "talkative"
meowing the whole night n day
haih..




Sunday, October 30, 2011

jangan bongkak harta dunia

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...



hari ni antara hari yang pelik,berhadapan dgn org2 yg pelik..bukan laa nak complain pasal kerja sgt..cuma bila berhadapan dgn golongan yg kurang sivik ni mmg menguji tahap kesabaran..selera pun hilang sekaligus..awal pagi tadi,ramai giler customers yg dtg..so,dimulakan cerita bila datang sorang aunt..chinese..kesian..aunt ni nampak x berapa sihat..dahla cuaca panas,dia datang klinik kami dgn hanya mengayuh basikal..aunt ni baik sangat..baru 2 kali dia dtg klinik kami..1st day dia datang,dia bawa 4 ekor kucing..imagine..4 ekor kucing dgn basikal??betapa kasihannya aunt ni..aku n rachel mmg tharu sgt bila tgok aunt ni..betapa kasihnya kepada kucing2 dia,sgp kayuh basikal jauh2 dgn matahari yg terik semata2 nk rawat kucing2 dia..then,automaticly,aku tya diri sendiri "kalau aku,sanggup ke aku buat apa yg aunt ni buat?" haih.. aku x mampu jawab diri sendiri

ni part paling buat aku rasa nk melenting!marah sgt2,dowh..sebab ada seorang lelaki melayu datang..dgn tahap sivik nya mmg tahap mangkuk jamban yg x cuci bertahun2..kot jamban tu lagi wangi laa..bila aunt tu dah balik,keluar dr klinik kami..lelaki ni boleh gelak tbahak2,mengekek macam org kena rasuk setan gurun..sebab apa dia gelihati tetiba?? sebab nya adalah sgt bodoh! sebab dia rasa seorang makcik tua yang kayuh basikal bawa kucing pergi klinik adalah lucu! aku x nampak satu benda lucu pun pasal tu..dia x ada rasa simpati ke?x rasa macam betapa mulianya seorang tua dtg klinik haiwan walhal diri dia sdr x sihat?sorry to say laa. kebanyakan manusia sivik hampeh macam ni adalah dr org bbangsa melayu..sebab? lelaki ni tadi bawak kereta..aunt ni cuma bawa basikal..jgn bongkak sgt la dgn harta dunia awak tu..anytime ALLAH boleh tarik dlm sekelip mata..jgn pandang org sebelah mata..selalunya chinese ni jenis yg merendah diri..dorang nampak je selekeh,tapi hakikatnya dorang lebih kaya dr awak..entah2 boleh beli 5 kereta yg lagi mahal dr kereta awak tu..

honestly,aku rasa kasihan kat girlfriend dia..perempuan tu cuma mampu mengucap "Astaghfirullah" berulang2 kali.. bagi aku..aku paling suka ayat yg keluar dr mulut girlfriend dia
"awak x boleh tau gelak aunt tu macam tu..at least pakai basikal pun dia sanggup susah payah dtg sini demi kucing,demi haiwan..kalau awak? awak sanggup ke?" memandangkan lelaki ni muka x tau malu,x sedar diri..dai buat donno je nan girlfriend dia and keep laughing like stupid monkey!! aku just mampu geleng kepala..girlfriend dia tgok reaksi aku..aku tau girlfriend dia mesti malu nan aku coz ada boyfriend yg kurang otak macam tu..

P/S : aku harap perempuan tu tinggalkan la lelaki ni..awak tu boleh dapat sejuta kali lelaki yang lebih baik dari dia..yang ada otak n hati yang wajar..

Thursday, October 27, 2011

WAJAH-WAJAH di SSPCA

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

me,Dr.Audrey,Dr.Nur,Dr.Fhoci,Rachel & Cristine (our new staff) went to the SSPCA this morning..we neutered a female cat and 3 male cats.. i was so happy to visited them..but honestly part of me are crying inside when i looked inside the cats and dogs's eyes..they were very friendly,but i know deep down inside they felt so lonely,"isolated"..some of them are sicked,skinny and some discharge coming out from the eyes and mucus from the nose..sneezing,flu i guess..and sadly there's a two puppies in very weak condition..there's a maggots inside the hole at the neck..i think it's bitten by other dog..wound fight maybe..there's a cats with poor little baby kittens also sicked..haih..wordless actually..i'm kinda sympathy to them..honestly i know my sympathy,tears aren't good enough..tears can't help them to survived! yes,life is cruel..i'm pretty sure of it  :'(


clean and calm


so,kasihan  :'(


problem with her left eyes


so,cute la you,TamTam


see? the eyes can "speak"


tidur time :)


very friendly..they kissed my camera :)


photogenic


"when will someone give me a new home?"  :'(


oh my God..she just licked my camera


a special blanket:
made of nature:newspaper

PEOPLE..
PLEASE DO NOT BREED,BUY,SELL THE IMPORT..
HELP THE HOMELESS..
PLEASE

HELP SSPCA TO HELP THE STRAY

Thursday, October 20, 2011

the CUTEst boarder

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

her name is MIMI
about 3 months plus
actually the owner didnt know SHE was HE
haha





Sunday, September 25, 2011

sleeping beauty

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...



Friday, September 23, 2011

GOOD BYE JOJO (again???)

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

Wednesday, September 21, 2011

GOOD BYE CHOKI CHOKI

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

i am so sad right now..i cried..words cant express how i feel..i lost my choki-choki today..haihhh
innalillah...


about two months










the latest picture
about 6 months



also the last picture :'(





Wednesday, September 14, 2011

si hitam ~ BUNTAQ

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


ni masa Buntaq sakit


cehhh..control handsome


lucu bebeno muka