Thursday, March 24, 2011

POODLE

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


POODLE...
poodle adalah sejenis baka anjing yg mjadi anjing nasional di ngr Perancis.
ianya dpercayai berasal dari ngr Jerman @ Rusia..
(entah aku x tau mana asal usul anjing ni..nanti kalo jumpa aku interview,k??haha..lala)

eh,aku bkn nk cer pasal anjing poodle ni..
tapi pasal kucing aku!
blur???
apasal cer anjing meleset ke kucing?
haha...lala

aku ada seekor kucing..local breed la..kucing biasa2 jer!
nama dia POODLE..lahir pada 8 May 2009..so,skang ni umo dia 2 tahun la..
poodle ni yatim piatu,kasihan kan???
dia ni putih melepak,gebu,kuat makan,kuat tdo..manja tapi kadang2 leh jadi agresif!
fav food dia is whiskas canned food & royal canin dry food..
(huhu..pokai aku!dhla makanan mahal gler!!)

poodle suka tangkap cicak..pastu dia gigit ekor cicak tu n main guling2 ngn ekor yg putus tu!
yg pelik nya,dia takut ngn tikus!!
ada ke patut kucing takut ngn tikus???
x patut kan?? hmmmm....

lupa nk bagi tau..dia ni betina..girl2..anak gadis lagi..
coz aku dh kembirikan/neutralised/spay dia..
so,she will never get pregnant lepas mngawan!!
family planning la..lagipun skang ni rumah aku dh ada 4 adult cats & 8 kittens..
aku neutered dia on 23 March 2010..
cost surgery is about RM80 only..but it should be RM100..coz she's on heat!!
nasib baik boss aku bagi discount!
thank u so much,DR.AUDREY!!

dulu sblm neutered,berat dia cuma 1kg plus..tapi skang ni dh 3.8kg..
agak nya dh btambah kot??
coz all she do is eat,sleep,eat,sleep...
dia mandi 3x sbulan..

aku syang dia sgt2..aku bawa tido skali,shared 1 katil ngn aku..
i love her so much!!
i dont think i can live without her!!
& yg plg buat aku syg kat dia..
dia pun minat my indie rock darling:HUJAN!!!
sumpah,serious..

so,enough 4 now...
haha..lala..







adoh,poodle...hanco cd mek....

SURGERY:NEUTERED A CAT

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM...
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

(under sedation & prepared to neuter)

bulu di perut tu perlu dcukur& dbersihkn..pastu spray alcohol & iodin

(*maaf,gbr salur peranakan/rahim aku x upload..atas sbb2 ttentu..*)

alhamdulillah..selamat daa pon..


neutere/spay/kasi/kembiri/sunat
mgkn bg sstgh org spay kucing betina ni x elok,bdosa,kasihan..
tapi cuba korang fikir balik,stray cats byk kan kat luar sana.homeless..
asyik beranak.xda sapa pon yg nak jaga..
kurang makan,tdedah dgn wabak..
lagi kasihan nan kittens dorang yg x tjaga,
kalo kita tolong spay dorang,itu boleh mbantu mngurangkan populasi stray & homeless cats & kittens kan??
SPCA pon galakkn kita utk neuter kucing..
baik,buruk,dosa,pahala
tu biar semua ALLAH yg tentukan..
coz niat aku hanya nk selamatkn & kurangkan kucing jalanan yg xda rumah & nasib kittens yg blum tentu hidup & mati nya..
wallahualam


Tuesday, March 22, 2011

KUCING LAGI....

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM...
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM..

cats are under sedation after neutered

after cheek surgery

so,big kan??

owww...sweet!
(CAESAR)

what a nice pose,darling..
(FAT-FAT)

ceh,shy-shy cat
(TIN-TIN)

ow...kucing...
why u guys are so cute??
hmmm,rasa nak gigit2 je,kan??





Sunday, March 20, 2011

JUZ LET THE PICTURES SPEAK


DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM..

muahhh..sayang kitty

so comel,kan?

teddy

kucing banyak "cakap"

fifi

chanel

mr BoontaQ & mizz Poodle
my buah hati




nape banyak bebeno gambar kucing???
haha...
i LOVE kucing so much!!!
kalo sedih,peluk kucing leh jadi happy
kalo nangis, main nan kucing leh gelak2
kalo marah,main nan kucing leh cool balik coz kucing pandai pujok!!!
haha..lala

Wednesday, March 16, 2011

MITOS TENTANG KUCING HITAM (PUSAK HITAM)

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM..



  • seringkali dikaitkan dgn alam mistik,kjahatn,khurafat,ilmu hitam...dan byk lg yg x elok la.. (bodoh,an??)
  • d zaman Babylion Kuno lu,kucing hitam ni dibakar hidup2..kemudian d sajikn bsama hidangan2 lain utk d psembahkn kpd Dewa Matahari..(yaALLAH!! kejam nya!!)
  • d Jerman,kalo ada org sakit yg tgh baring..pastuh kucing hitam mlompat ke atas badan merka,itu bmakna ajal mrk sdh hampir.. (ngok!! nak mati,mati la..)
  • d India,percaya bhw kalo mrk mcampak kucing hitam ke dalam api,mbolehkn mrk tlepas dr mslh,kkusutan atau ksempitan hidup.. (ni lagi ngok!!!)
  • Finland,mrk percaya kucing hitam ni boleh mbawa jiwa manusia masuk ke alam baka/roh.. (hmm???)
  • masyarakat Celts lak percaya kucing hitam ni boleh mramal masa depan... (fuiyoooo..dasatttttt!!!!)
  • ada gak masyarakat melayu percaya kalo ada kucing hitam melompat ke atas mayat,nescaya mayat itu akan bangkit semula & akan btukar mjadi hantu pocong.. (ye ke??)
  • kalo nampak kucing hitam d satu2 tempat yg gelap & sunyi,jgn lalu kat jln tuh sbb adalah hantu bdamping ngan  kucing hitam tuh.. ( ye ke,lagi??)
  • jangan bawak kucing hitam tido skali ngan kita,nanti kena bunuh dek kucing hitam sbb tuh hantu jahat sbnrnya..
fuhhh...penat jari aku mnaip..ni mitos ttg kucing hitam yg aku dpt dr internet yg line skang ni tgh lambat gler mngalahkn siput sedut! eh,eh...bkn nak maki tenet...haha..aku mmg heran asal la pmikirn masyarakat suka nak mfitnah kucing hitam ni?? kesian dorang...dorang bkn mintak pon nk jadik hitam legam camtuh,an??tapi,an...kalo korang tgk balik,tgok lama2 kat muka dorang...dorang sangat2 la KIUT!!! specially bila tdo... sunggoh manis (so,sweet!!)




Sunday, March 13, 2011

MAHAL,NYERRR!!!

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM...
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...



(NI BARU LA PURE PERSIAN!!!)


mak.oi...RM 1800??? ceh,tkejut babeng aku!!! takkan la mahal gler??? kencing ke apa org tua ni?? hari ni an ada sorg customer dtg klinik..dia dgn banggabagitau aku yg tu kucing baru dia..baru beli,u...malas r aku nk layan..so,aku nyorok kat dlm bilik ubat..dr dlm aku leh dgr dia (A) dok sembang2 ngn customer lain (B)

A: vaccine ker??
B: tak la..kucing saya sakit! flu..
A: oo?? ni kucing baru sy..br beli smlm..beli kat sunday market..
B: berapa??
A: RM 1800,jer.. (ceh..jer???)
B: haa?? mahal nya..
A: (gelak yg ala2 bangga,kot??)
B: cantik!!!
A: persian..kucing u local ek??
B: aah..local jer..
A: ooo (dlm nada yg bg aku mcm x bez sgt la local tuh..)


kenapa org salu rasa bangga kalo ada persian cats?? apa beza persian & local?? cuma sbb harga & bulu??
hmm..bg aku mbazir gler dorang beli persiaan ni.. sebab??
  1. itu bukan pure persian..(kalo pure bentuk muka mereka flat & hidung lbh kemek)
  2. bulu pure persion lbh kembang bbanding mixed
  3. RM 1800 utk mixed?? baek beli pure!!!
  4. lbh baek beli dr pet shop diiktiraf,kbykkn kucing yg djual dh d vaccine...kalo dr sunday market,peratusan utk dpt wabak lbh tinggi!!!
  5. baek jg local cats..x byk karenah! d samping tu jugak,kita leh selamatkn homeless stray cats..
  6. local cats lagi gemok dr persian...sbb persian nampak gemok hya sbb bulu yg kembang bukan bodyweight!!!
  7. even vet (bos aku sdr) pon bela local cats!!
  8. hmm...dh jadi lumrah hidup manusia,,cuma tpikat pada luaran,kan???
hakikatnya..biar je la..asal korang happy..tapi,mbazir tu amalan syaitan..dr korang bhabis duit beli kucing mahal nak mampos tuh,baik derma kat spca..mana2 rumah plindungn haiwan..kan lbh bgs???