Sunday, December 16, 2012

THIS IS SO CUTE !

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

morbidintoxication:

Life, at the moment.
Half way there, but still so much effort is required to reach the goal.
fuck. 

Monday, December 10, 2012

BOBBY

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

lama dah tak update blog..maklum la kebizian abadi ni yg membantutkan semangat nak mengupdate blog..penat..balik keje,nak settlekan semua kucing2 lagi,bagi makan,check kesihatan dorang..ni petang tadi, seekor, Dean..ada tulang melekat kat celah gigi..nasib baik tulang ayam yg lembut je pun kalau tulang ikan yang tajam tu? haaa? caner? 


Saturday, November 10, 2012

ALICE in Wonderland and 10 kittens

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

keterujaan men-hapdet blog bkobar2..semalam Alice,kucing yg aku adopted from Rubber Road,tak jauh dari tempat aku keje,beranak.. waktu jumpa dia,dia berlegar2 depan klinik,minum air hujan dari lopak kat tepi jalan..alaaa,kesiannya.. bila nak tutup klinik,tetiba ada sesuatu menggesel kaki..alaaa,Alice lapar mungkin..ya Rabbi,tgok perut dia time tu,mmg sah heavily pregnant.. tunggu masa je nak beranak..bimbang pulak dia terberanak tepi jalan..dengan keadaan cuaca hujan plak time tu..cepat2 aku peluk,bawa lari ke belakang,masuk lam cage,bagi makan..

sebenarnya,lepas bagi makan nak lepaskan balik..tapi,bila nampak muka dia tertidur petang tu..ALLAH,sangat sayu..memang dlm fikiran caner la dia nak beranak nanti? nak letak anak2 dia kat mana? dah la kawasan tu mmg byk anjing liar plak.. confirm takkan selamat.. ahhh,kau ambik ja la..hati aku menjerit.. masa tu 28 October..

bawak balik rumah,lepaskan dalam cage..lama bebenar nak tunggu dia beranak.. sebab perut dia time tu,masyaALLAH mmg sgt2 dan tersangat2lah besar..memang takut nak pegang..macam balloon,woi

tapi semalam 9 November,yeahhhh...akhirnya Alice beranak jugak..semua mulut kami sekeluarga terlopong,coz ni la pertama kali jumpa kucing beranak 10 ekor.. diulangi...10 EKOR.. 10 ekor anak kucing yg kiut miut..rasa cam x sabar nak pegang,peluk,guling,lambung,cium...eeee,geram sangat2..sangat tak sabar.. HAHAHAHAHA...

aku tak kaya dgn wang rinngit tapi aku kaya kucing..hahaha.. tu la ayat bapak aku.. hahahaha..so,semalam dgn rasminya kucing kami menjadi 29 ekor.. owhyeahhhh



Friday, October 19, 2012

CAT COMPETITION

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...



nak bawak Poodle? Poodle penakut
nak bawak Pai Pai? Pai Pai "gila"

hahaha..xyah la..hahaha
lagipun dorang dah pemenang abadi pun kat hati ni :')



Thursday, October 11, 2012

kawan

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

kawan tak mengenal rupa
kawan tak mengenal darjat
kawan tak mengenal bangsa
kawan tak mengenal jantina
kwan tak mengenal spesies


somet and kiki


Monday, October 8, 2012

mok mok yang seksi

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


katil recycle :)

Wednesday, October 3, 2012

sanggup?

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...





sanggupkah kita makan kucing? kalau aku,mati kebulur pun aku sanggup!!!

Thursday, September 13, 2012

TEMAN PENGGANTI

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

yang patah akan tumbuh
yang hilang akan berganti

yang tumbuh akan layu juga
yang mengganti takkan pernah sama


IN LOVING MEMORIES
LAU PAN

tapi, semalam balik keje terjumpa kucing bawah ni merayau-rayau belakang rumah.. ya ALLAH,rupa dia exactly macam my late Lau Pan.. sebak la tgok dia dtg mengeow2.. kelaparan.. so,bagi sikit makanan utk dia..entah kucing siapa la tetiba datang menggoda hati.. nak bela takut plak tuan dia datang cari.. bila tuan dia ambil nanti kan aku sedih lagi..kan aku terluka lagi..

so,buat keputusan tak nak sayang lebih kat dia.. sekadar sedekah makanan cukuplah.. so,curi2 ambil gambar dia..comel sangat!!!!




perbezaan mereka.. Lau Pan xde stoking putih.. Dia ada.. huhuhu

Thursday, September 6, 2012

sangat comel

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

tumblegags:

  YES ALL CATS DO THIS! OMG
“uh no you don’t control me, I control you, human.”
 this blog is hilarious

"enjit-enjit semut siapa sakit naik atas"

Friday, June 15, 2012

Poodle dan encik Bisul

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

semalam terpaksa bawa Poodle g klinik coz ada pendarahan kat bahagian sebelah alat sulit dia..mulanya memang panic la..ingatkan serius sangat2..mana la tau terkena paku ke,zink ke.. coz maklumla rumah skang ni renovation..so,mmg byk bahaya la..kan? 

bila sampai je klinik,doc Nur check..cis..rupa2nya bisul..bisul tu memecah,that's whay jadi camtu..nasib baik xde nanah lagi..kalau x mmg sadis la.. bisul ni sebenarnya mmg sangat bahaya.. apatah lagi kalau bawah alat sulit..memang payah nak kesan di peringkat awal..mcm Poodle,langsung x nampak simptoms2 bisul ni..

alhamdulillah..ok dah..so,bulu kat sekitar tu kena cukur,biar cepat kering and mudah nak cuci dan sapu krim..so,dlm seminggu ni mmg cage rest,makan ubat la si Gemuk tu..harap2 cepatlah sembuh!


sblm g klinik darah mmg x henti keluar


dah kena cukur
hopefully ok la nanti 


tgh bsantai menahan sakit :'(





Tuesday, June 12, 2012

cats is cats

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


Monday, June 11, 2012

al-kisah pencinta haiwan

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


"saya sayang haiwan"
"saya pencinta haiwan"
"saya sayang kucing"

***senyum sinis..

ayat2,slogan2 di atas tu sumpah kadang2 buat aku jijik..buat aku meluat..buat aku menyampah!!! sebab? manusia..manusia ni kadang2 memang suka sangat nk tunjuk baik..nak tunjuk bangga akan diri sendiri yang kononnya mereka pencinta haiwan.. sampaikan kadang2 terlalu melampau! 

banyak di luar sana yang memang bangga mengaku pencinta haiwan..tapi, sedar atau tidak sebenarnya cinta mereka tu berat sebelah! ibarat ibu tiri durjana mengalahkan mak tiri Snow White.. perasaan bangga tu bila ada membela kucing2 berbulu panjang mahupun baka2 yg di import ..  bila tgok kucing tempatan..mula lah rasa takut,tak suka,jijik,geli dgn kucing tempatan! 

"ish,saya tak suka la kucing local..mereka pengotor..tak cantik,banyak penyakit.."

"alaa,kucing saya kena kurap la.. ni mesti jangkit dari kucing kampung tu..ish"

"saya sayang kucing..tapi persian la..."

puiiii la...puiii la.!!! korang mcm *** je pun! lainkali nk bela kucing..belajar dulu! jgn sesuka hati nak tuduh kucing tempatan ni yg bawa penyakit! walhal kucing luar tu la yg sbnrnya bpenyakit! tgok? kucing tempatan ke luar dulu yg mati? kucing tempatan xyah vaccine pun bolh hidup berbelas tahun.. kucing luar?? completed vaccination pun,esok terus kena wabak.. cis..aku mmg pantang la kalau kucing local ni dianak tirikan

paling buat aku sakit hati,semalam..ada customer yg SANGAT b******!!! datang..dgn muka bongkak sombong dia..masuk terus mintak doktor cepat2 periksa dgn alasan kucing dia sakit tenat..xyah la nak fill form bagai...ewah2..anak datok pun nak kena bbaris la.. g jamban pun nak kena bayar.. so,cepat2 aku istighfar dlm hati sblm aku "mengamuk".. aku cuba layan sebagus mungkin..tapi,bila aku tanya sejak bila kucing dia sakit? dia jawab dah seminggu.. eh! dah seminggu baru nak bawak datang?? tetiba,kucing dia meronta2..owh..tarik nafas terakhir.. gone to heaven.. dia boleh senyum2 plak.. and ayat yg keluar dr mulut dia,sampai aku rasa cam nak cucuk je mulut dia dgn stapler.. "takpelah..dah mati pun..kucing kampung je pun"

astaghfirullah...astaghfirullah..astaghfirullah

pendek cerita..kucing apa pun..kucing jugak la! kalau betul korang tu pencinta haiwan..sila la kutip kucing2 yg hidup merempat kat luar sana,yg xde rumah,xde tuan,xde makanan..jangan la nak beza2kan kucing hanya kerana bulu.. buka la otak sikit.. haih..

so,manusia luar sana takyah la nak bangga sangat tunjuk diri tu pencinta haiwan..kalau setakat cintakan kucing bbulu panjang.. korang dapat kaki aku je pun..sekian terima kasih!!!

Tuesday, May 1, 2012

KEHILANGAN

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

bila melihat orang lain menangis meratapi kematian kucing mereka,bagi aku memang perkara yang amat menyakitkan,memilukan..tumpang sekali menangis pun pernah..tapi,Dr.Audrey selalu ingatkan "jangan menangis depan customer..nanti mereka bertambah sedih"..setiap kali ada kematian depan mata,memang akan rasa macam satu kehilangan yang besar..jadi,kami yang terpaksa berhadapan hari-hari dengan situasi yang macam ni memang pelakon yang hebat,walaupun kadang2,air mata pun bergenangan di kelopak mata..

tapi hari ni aku dapat tawaran berlakon menangis dengan sebaknya..aku tak dapat nak elak..aku terima dengan redha biarpun memang berat hati nak lepaskan..bapak pun dapat adegan yang sama..nampak ada air jernih di kelopak mata beliau..mak diam je..cepat2 masuk bilik..mak,liza paham! hari ni,hari yang sangat pilu di mana aku terpksa tgok dgn mata sdr LAU PAN dikebumikan..kasihannya..yg plg sedih tu x sempat pun nk ucap selamat tinggal kat Lau Pan..yg paling tak boleh tahan tu,baru je semalam dia tetiba cirit,muntah..so,pagi tadi cepat2 bawa pergi klinik mmandangkan hari ni klinik cuma buka half day..sempatla Dr.Nur rawat,sediakan ubat..balik rumah,bagi dia minum,letak dlm cage..Lau Pan tertidur..aku masuk bilik,lelapkan mata..

tepat jam 4 petang,bapak dan mak panggil..dengar suara bapak macam lain macam je..hati terus berdebar-debar..pergi kat cage Lau Pan..ok..masa tu terus menangis..memang tak boleh tahan lagi dah..dengan mata bengkak bagai..Lau Pan dah pergi selama-lamanya..sebak sangat! cuma mampu jaga Lau Pan 4 bulan je lepas adopted dia dulu..takkan lupakan Lau Pan sampai bila2!!!!


ni pic masa baru adopted
2 months


the last pic i took
sayang Lau Pan



P/S : cuma orang yang pernah kehilangan kucing tersayang akan faham apa itu "kehilangan"


Friday, March 30, 2012

ORANG-ORANG KITA dan ANJING

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


Mengikut pendapat Mazhab Syafie wajib dibasuh tempat yang terkena najis Mughallazah sebanyak tujuh kali iaitu satu kali dengan menggunakan tanah (air tanah) dan 6 kali lagi dengan air mutlak (air suci pada dirinya dan dapat menyucikan orang lain). Jika di dapati najis itu tetap ada ain (nampak), bau dan rasanya maka ia perlu dibasuh lagi dengan air mutlak sehingga hilang najis tersebut.

kali ni nak share pasal manusia iaitu seorang muslim dan anjing..inspirasi dr
FYNN JAMAL *boleh baca entry beliau pasal entry tajuk yg sama aku hari nih..

ingat lagi masa mula2 kerja dulu..memang cuak la bila tgok anjing..rasa nk terkencing pun ada,termuntah dgn bau mereka..mcm2 lagilah..kena sindir customers melayu muslim boleh dikatakan setiap saat..aku?senyum sampai koyak bibir je lah yg mampu..

tapi,yg paling lucu..sampai sekarang takkan lupa pun..ada seorg cust melayu tanya aku n Rachel..cust ni anak2 pompuan n wife dia pakai tudung..so,dia tanya dlm nada bgurau

"sini ada bawak babi tak? hahahahahaha...babi"

eh,lucu ke sebut babi? gelak bagai ko..amboi2..

Rachel jawab.. " ni kan klinik haiwan peliharaan,bukan haiwan ladang..babi kalau tak sihat x payah jumpa doktor..sembelih pastu makan"

otomatikli,wajah cust tadi pun berubah secara drastik..hambek kau..haha

setiap hari cust akan tanya aku
"u pegang anjing?haram la"

pun Rachel yg jawab
"kan islam ada cara sucikan diri..lagipun boleh elak air liur dia,kalau basah terpaksa pegang,samakla..kan?"

muka2 melayu tersebut pun merah padam..takkan melayu muslim tak pernah belajar bab2 najis ni..adoi..Rachel yg kristian tu pun jawab slumber..kita?

wallahualam

Thursday, March 29, 2012

ADIL

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

fuiyooo..lama bebeno x hapdet blog yg ibarat "hidup segan mati tak mahu" ni.. maklumlah bizi jadi bidan lipan ngah beranak *ok,tipu..bil bokben sangkut.. sila ketawakan diri sendiri..hahaha

hapdet blog je nak mengadu,nak taip benda jahat2.. *eh,aku bukan mmg jahat ke?  ok,nak di pendekkan cerita yg sebnrnya agak pjg kalau menaip dgn penuh emosi..

ok,seminggu yg lepas... ada 2 org pekerja dr satu petshop depan klinik kami datang.. bawa seekor kucing..mereka ni cakap ada seorang customer datang kedai mereka minta mereka hantarkan kucing tu ke klink kami..hari tu plak Dr.Audrey on leave..so,aku mmg tak boleh nak terima kes sembarangan,apatah lagi nak tinggalkan kucing tu macam tu je coz aku x kenal siapapun cust tu..kalau kenal,regular cust takpelah jugak..ni x kenal lgsg,apatah lagi tu stray kitten..

so,check punya check punya check,cust tu pnh dtg sekali je..tu pun last 2 years ago..petang tu dia dtg la ke klinik kami siap marah2,tiunggikan suara..so,yg tpaksa bdepan dgn manusia dan situasi yg mnguji tahap ksabaran tu x lain dan x bukan * sila tepuk tangan... org nya yg btuah itu ialah AKU !!! dia marahla,kenapa aku reject kes dia,sdgkn dia cust sini,Dc Audrey kenal,bla bla bla..eh,aku bkn sengaja pun nk reject..ingat aku ni dapat gaji coz reject kes hari2 ke? pastu dia mengadu yg dia susah payah kutip kucing tu tepi jalan tapi aku reject kes dia? pastu dgn bangganya dia tinggikan suara "HELLO, I AM A SSPCA COMMITTEE,OK?..HUH" ... 

so,what if u r sspca committee?? do i care ? damn,hell..NO!!! byk lagi org kat luar sana yg kutip kucing,bela kucing,jg kucing kurap yg dikutip tepi jln..x bangga macam kau pun la! even kau pergi jamban awam pun nk kena beratur...pastu mana2 pergi pun kena tunggu giliran..

kami sediakan service 
"first come first serve" ..
tak kisah la cust baru ke,cust lama ke,Datok ke,Datin ke,SSPCA ke,semuanya nak kena tunggu giliran,nak kena mesti ada owner yg tunggu dan jaga.. *lainla kucing korang pandai bcakap 

eh?eh? cukupla..k,bye

P/S : kepada blogger KAk AZURA tuan blog sayasayangkucingsaya.blogspot.com ..LIZA doakan kucing akak,NEMO yg kena wabak tu sihatla ye.. semua kucing2 yg lain pun sihat.. AMIN...

Tuesday, March 20, 2012

RESPECT

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

P/S : ENTRY PANJANG GILA..TAK NAK BACA BOLEH LOG OUT..
INI SESI MELUAHKAN PERASAAN <3

hari ni nak bercerita pasal kerja..bkn nak mengadu,bkn nk merungut,bkn nk mengaibkan,bkn mahu bcerita buruk..sekadar cuba untuk membetulkan diri sendiri jugak..belajar dr ksilapan mmg harus,apatah lagi dr ksilapan org lain..agar kita tak juga melakukan ksilapan yg sama *eh,mcm khutbah jumaat plak dah?

hari ni agak sakit hati coz ada seorg lelaki ni masuk,kucing dia sakit batu karang..susah nak kencing..tapi beliau ni sangat sombong,blagak..mgkn aku silap..coz aku x kenal siapa beliau tu kan..that's why "don't judge a book by it's cover" tapi kita manusia,pasti akan menilai luaran dulu baru dalamannya..ok,ssb?? dia sgt lah kedekut dgn senyuman..malah doktor2 yg susah payah tolong pun dia buat muka sinis..ucap terima kasih pun tak..masuk,keluar ikut suka hati je pun..buat muka masam..tapi,alhamdulillah..bapak,mak n adik pompuan dia sgt baik..senang aku nk explain segala benda nan family dia..kalau dgn dia,aku sgt uncomfortable..aku pun bkn jenis yg blh buat senyum buat2..

xlama dulu pun ada seorg customer pompuan ni,dgn 1 family dtg..sorry to say..mmg keturunan yg budi bahasa sangat "tinggi" melangit sampai lupa tanah bumi dipijak..pantang buat silap sikit,pantang lamabat sikit..confirm akan kena tengking..kasihan kan dgn org macamni? mesti byk masalah..coz sentiasa marah2,tengking2 org,kutuk,maki org..so,dia lepaskan la geram kat org lain..kasihan mereka kan? 

paling aku tak dpt lupa..last year..pengalaman plg teruk aku pernah alami..aku kena sumpah seranah oleh seorang custiomer yg jugak bbudi bahasa sgt tinggi.."kalau aku tak bayar,kau takkan dapat gaji lah,bodoh..nak mampus"..itulah kata2 yg aku takkan lupa..dia mengamuk semata2 krn eye drops..dia salahkan aku silap bg ubat,sbb tu lah mata kucing dia tak sembuh2..walhal diri sdr tu yg pemalas..mata kucing pun tahi mata menempel2,mcm x pnh dbersihkan..pastu,dia mengadu kat boss aku yg aku kurang ajar..dia suruh boss aku pecat aku..ok,aku mengaku ! aku mmg kurang ajar..tapi aku kurang ajar hanya dgn org yg biadap mcm kau..if u want people to respect u,then u have to do the same thing! kan? sorry,aku pun bukan baik sangat! aku akan tengking balik org yg tengking aku kalau mmg org tu salah..so,i am a mirror..aku refleksi kpd apa yg ada dpn aku..aku bkn pelakon yg tunjuk baik tapi dlm hati menyumpah2..aku akan ekspresikan on the spot!

adoi..nk meluahkan perasaan mcm ni dlm keadaan yg marah mmg tak elok..mcm2 kata2 buruk boleh terkeluar..tapi,issue nya disini,,keyword nya adalah RESPECT..sekian terima kasih

Sunday, March 11, 2012

HADiAH HARi JADi

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

haha..saya sudah tua..saya sudah tua..saya sudah tua.. oh,NO!!!
eleh,umur hanya angka janji hati sentiasa muda
*ayat pujuk diri sendiri

8 March,Khamis hari tu genap lah aku 20plusplussomething *umur terpaksa dirahsiakan untuk menjaga hati banyak pihak..haha

so,dapat lah hadiah hari jadi dr boss kesayangan *bukan bodek..ikhlas <3

hadiah yg simple,bermakna,comel..

Dr.Audrey, thanks...


sayang plak nak guna..nak simpan dlm almari jelah..
comel kucing tu
huhu..

Wednesday, March 7, 2012

NASIB si KUCING yang BERBULU

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


apa perasaan korang tgok gambar di atas?


aku?
*muka serious sedih

  1. yaALLAH..kurusnya! berapa hari dah tak makan?
  2. mana mak dia? mana tuan dia?
  3. mesti ada skin problem ni..kompom ada fungus,kmpom ada kutu.
  4. jantan ke betina? kalau betina mst malang..jap lagi bila dah besar,pregnant so makin btambah la stray & homeless kittens..
  5. apa agaknya tuan punya kaki tu rasa? geli? kasihan? akan disepakkah kucing tu?
ok..banyak sebenarnya ada dlm otak geliga yg lagi superb aku ni *amboi,sempat! 

bila tgok gambar ni terus rasa RINDU sgt2 kat kucing2 sendiri... peluk dia ketat2..
* awwwwwww ... kena cakar.. huhu


P/S : ceh..perasan tak bila tgok pic ni siap plak dgr lagu background ala2 org baru putus cinta..sumpah sedih .. hingus hijau meleleh 

Thursday, March 1, 2012

WHISKAS

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

haih..memandangkan Royal Canin naik harga lagi.. apa kata try makanan lain plak untuk meow2 kat rumah .. kali ni nak try plak nan Whiskas.. suka plastik ni.. purple.. ada 7 sebab kita harus bagi kat mereka Whiskas ni antaranya :

  1. ada vitamin A untuk kesihatan penglihatan *so,nanti dorang tak yah pakai contact lense.hehe
  2. ada kalsium untuk gigi yang sihat dan tulang yang kuat  *gigi tu untuk gigit kita coz asyik gosok perut dia time tido..tulang yg kuat nanti leh jadi ahli gusti..eh?
  3. nasi untuk penghadaman yang lebih baik *leh jimat kos beli beras
  4. gabungan antioksida (taurine & vit E) untuk sistem imunisasi *vaccine wajib,woi
  5. lengkap dgn protein drpd ikan laut sebenar untuk otot yang sihat dan kuat *eh,mcm milo je
  6. omega 3,6 dan Zink untuk ksihatan kulit dan bulu yg cantik *bukan zink atap rumah,ye
  7. taurina untuk jantung yg sihat *suka bunyi jantung kucing


harga di Sarawak 
1.4 kg : RM  16.50


bentuknya pun kecik je..yg segiempat tu ada salmon tau kat dlm..
tapi,bau dia x kuat sgt..
x menggoda selera aku..eh???


ni plak whiskas pouch
harga RM 1.35 sepaket
bau dia menusuk sampai tambah nasik 2 pinggan..eh??



REMINDER : KALAU NAK TUKAR DIET KUCING KITA,HARUS LAAH SEDIKIT DEMI SEDIKIT MENGIKUT SUKATAN YANG DISYORKAN OLEH DOKTOR HAIWAN,NANTI BOLEH AKIBATKAN CIRIT BIRIT..SEDIAKAN JUGAK PIL ANTI CIRIT JIKA KECEMASAN UNTUK KUCING ANDA..

FACEBOOK DAN KUCING

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

lolshane:

w0lfbait:

omggg

Casual.

haha..nang kiut

Saturday, February 25, 2012

KUCING YANG TAK KENANG BUDI ???

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


Seminggu yang lepas..di tempat kerja ada satu perkara yang agak mengganggu fikiran..actually tak la mengganggu dlam cara yang terlampau buruk..just as a normal human,memang akan terfikir benda dan perkara yang diri sendiri percaya dan orang lain punya kepercayaan...

“you know what?” tanya seorang customer..chinese..maybe..

aku geleng kepala,senyum..

“i used to like cats..very much!”

aduhai..sesi meluah perasaan ke ni?.. aku senyum lagi.. dlm hati harap2 akan ada customer lain yg masuk..so aku akan busy,then sesi meluah perasaan terbantut..

“now I hate cats..hmm,not hate.. I mean dislike..but,yeah hate cats” dia seolah senyum sindir.

oh,well..kacak! Aku paling tak suka kalau berdebat pasal benda macam ni..”CUSTOMERS ALWAYS RIGHT” itu yg setiap boss dlm dunia ni akan ingatkan pekerja mereka..ok,fine..sila capangkan telinga anda,Heliza..

“may I know why?” buat muka ingin tahu

“you speak Malay?” she asked..

“of course.. I am.." dgn yakin aku jawab

"race?"

"muslim" 

“huh? You? Muslim? So, you work here? Really? “ muka dia macam SANGAT terperanjat..aku just angguk kepala..jungkit bahu..

“are you ok with dogs? Can you touch them? I heard Muslim cannot touch them..and you?”

erk..caner aku nak explain ye? Honestly,kalau aku cakap jujur kang,aku plak yang jadi peluah perasaan kat sini..so,aku pilih untuk menipu..

“no.i dont touch them” matinya senyuman..

dia tunduk..maybe percaya..maybe tidak..

“are you a cat person or dog person..choose..”

“both” simple.padat dan selamat jawapan yang aku pilih..selamat? Erk,not sure..

“percaya tak kalau saya sangat benci kucing sekarang..dulu saya ada banyak kucing,.i spent a lot for them..i treat them as my own child..sediakan bilik tidur khas untuk mereka..” muka dia ada riak sedih,gembira,benci..campur baur..dia sambung lagi..”percaya atau tidak..kucing ni adalah binatang yang paling tidak mengenang budi dalam dunia..binatang yang paling tidak tahu berterima kasih!” ada tekanan dlm nada dia..

seriously,aku agak terkedu masa tu..should I stop her or should I not?

“compare kucing dan anjing..anjing adalah binatang yang sangat mulia..mereka bijak..mengenang budi..setia..taat..sanggup berkorban untuk tuan mereka..kucing?all they know is makan..makan..makan..kalau kita marah mereka,mereka tak akan melawan balik,malah “menangis” seolah2 mintak maaf..mereka akan tunduk,baring,diam bila kita marah mereka..mereka akan jadi lebih baik,taat dan setia lepas tu..anjing seumur hidup takkan tinggalkan tuan mereka..hanya mati yang akan pisahkan mereka..mereka akn jaga tuan mereka seolah2 nyawa tuan lebih berharga dr nyawa sendiri.sejahat mana pun tuan mereka,mereka tak akan tinggal kan tuan tu..biarlah mati tak makan sekalipun,mereka tetap takkan tinggalkan tuan”

ok,lady..you have points there..ada betulnya jugak apa yg customer ni cakap..aku pernah dengar,sekali manusia tu bagi makan kepada anjing,anjing tu akan anggap manusia tu dewa penyelamat mereka..

customer tadi mengeluh.. otak aku ligat memproses setiap patah perkataan yang dia keluarkan..

“kucing..huh..kucing binatang yang..huh..saya benci kucing..mereka berak merata,kencing suka hati,scratch everywhere..bila kita bergurau dgn mereka,mereka akn cakar kita sampai berdarah,gigit kita sekuat mungkin..mereka melawan kita dgn lebih keras..kalau kita cuba lari,mereka akan tetap kejar sampai puas hati..jahat kan kucing?mereka akan hanya manja kalau mereka rasa lapar..tapi bila mereka dah kenyang,mereka takkan pedulikan kita lagi..panggil la sampai putus nafas,dia takkan peduli..kalau anjing sudah kenyang,mereka akn pergi pada kita,jilat2 kita..seolah2 berteima kasih..kucing takda kan buat macam tu?kalau mereka bosan dgn kita,mereka akn lari..cari tuan yang lebih bagus..itulah kucing!”

loceng kat belakang aku pun berbunyi..ubat dia dah siap..selepas aku explained ubat untuk dia..dia pun ucap terima kasih..dan keluar dari klinik..kepala aku rasa berat..apa yang customer tadi cakap segalanya betul..mungkin betul..mungkin tidak..arghhh..betul..ya,betul! Tanpa aku sedari,Doc Audrey dgr apa yg customer tadi cakap..dia hanya senyum,geleng kepala,jungkit bahu..kami berdua diam..tak tahu nak komen apa..aku tau jauh dari sudut hati Doc Audrey,dia mungkin mengiyakan dan jugak mungkin menidakkan..dia lebih tahu..dia lebih banyak pengalaman dalam situasi ni..aku? Aku jugak seorang tuan kepada kucing2..separuh dr dia aku jugak mengiyakan kata2 customer tadi...memandangkan di klinik pun ada Kiki..anjing klinik kami..dia akan menyalak setiap kali org yg tidak dikenali dtg ke klinik,seolah2 menjaga klinik dan jugak menjaga kami..

aku dan Rachel pun selalu “buli” kiki..tapi sekalipun kiki tak pernah melawan..malah semakin kuat dia goyangkan ekor,jelir2 lidah nak jilat aku..cepat2 aku tolak dia ke belakang..tapi,dia masih jugak nak manja2..seolah2 happy kami bermain dgn dia..dibandingkan dgn 4 resident cats kami yg “jahat”..suka cakar,suka gigit,melawan..

hmmm..dunia kucing dan dunia manusia sebenarnya tak banyak beza..renung2kan dan selamat beramal,..oh,yeahhhh..boleh buat karangan tingkatan 5 ni wei..panjang bebenor..haha..sakit jari..thanks,sudi membaca...meowwwwwwww....gukkgukkkgukkkgukkk (bunyi anjing)..haha..lala


Wednesday, February 15, 2012

makanan kucing perisa tikus

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

   hari ni terfikir something..actually Rachel yang tetiba tanya..memandangkan kat klinik bisnes sangat slow,doc Audrey pun xde..so kami 4 lepak depan kaunter..tetiba Rachel ,

"korang terfikir something tak? kan kucing suka tangkap tikus,makan tikus..so,kenapa tak de orang jual makanan perisa tikus?"

then,doc Fhoci,doc Nur pun gelihati ketawakan Rach.. at first lucu..bila kami semua diam..erk,betul jugak apa yg Rach cakap..hmmm...

**thinking..wondering

Wednesday, February 8, 2012

ROYAL CANIN BABYCAT KITTEN 34

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

#royal canin naik harga lagi..buat kesekian kalinya..duh!
~pokai..pokai  *lap peluh di dahi

ROYAL CANIN BABYCAT KITTEN 34 adalah permulaan untuk makanan bagi anak kucing yang berusia sebulan hingga 4 bulan..kerana di waktu ini gigi mereka masih terlalu lembut..bimbang akan mencederakan mulut,gusi serta gigi,inilah pilihan yang terbaik untuk anak kucing kita (cehhh,macam promoter!)

struktur yang sangat kecil memang senang untuk mereka gigit dan kunyah sekali gus ditelan..gigi susu anak kucing akan mula tumbuh di sekitar usia 3-4 minggu..manakala gigi kekal akan mula tumbuh ketika usia menjangkau 4 bulan..


harga di Sarawak
1 bag 2 kg = RM 79.90
repack 800g = RM 19.00

Thursday, February 2, 2012

burn oh burn - survivor

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

ni pics tbaru Burn yg tselamat dr kena gigit kucing jantan dulu...
jeng..jeng..jeng..


skang ni badan dah semakin membesar,suara pun dah semakin garau
yihaaa..suara jantan la katakan
so,Burn..
prepare la kamu untuk disunat 
haha..lala
cayaaaaaaaaaaaannnggggg Burn !!!

Thursday, January 19, 2012

kanser hidung pada kucing

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...





kasihan :'(

Tuesday, January 10, 2012

TIGA YANG COMEL

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

haih..hari ni turun kerja dlm keadaan yg sangat sejuk..coz naik skuter tu dgn hanya pakai baju hujan..dengan demam bagai.. haih.. bila tiba je depan pintu klinik..nampak ada 2 kotak..ok,tak hairan lah..org mmg selalu letak kotak kosong depan klinik kami..agak2 orang atas la tu pemalas! nk buang sampah pun payah..

dgn perlahan angkat la kotak tu letak tepi,nanti2 buang..bila angkat plak kotak lagi satu..eh,asal berat ni? bila bukak je..aduhai,sedihnya! ada orang buang puppies! 3 ekor wei.. mmg bedebah owner tu.. mmg otak tahap mangkuk jamban..sampai hati kan buang anak anjing yg agak2 baru sebulan tu..dipisahkn dgn emak sekecil tu? senang je kan nak buang anjing?? mmg B*** ...

bila doktor dtg,cepat2 kami periksa puppies tu.. haih.. tiga2 betina.. no wonder owner tak nak.. muka dorang comel sangat2.. satu hitam,satu dark brown,satu lagi light brown.. haha..aku suka sangat yg colour light brown.. comel dr yg lagi dua tu..

esok,kami plan nak letak sign "ADOPTiON" untuk si comel tiga ekor tu.. haih..so sweet .. harap2 esok ada la yg nk adopt si comel2 tu.. dapat plak owner yg bagus.. kalau la aku boleh bela,memang aku nak.. tetttttt.. haha


P/S : kepada owner tu...
KAU MEMANG BEDEBAH! JANGAN INGAT BILA KAU LETAK HAIWAN YG KAU DAH TAK NAK TU,BEBAN KAU HILANG..AKU HARAP KAU DAPAT BEBAN LAGI BESAR SATU HARI NANTI.. MANA TAU BILA KAU DAH TUA NANTI,ANAK2 KAU BUANG KAU KAT TEPI JALAN/RUMAH2 ORG TUA..COZ DORANG ANGGAP KAU BEBAN!!! IT'S ALL ABOUT KARMA , BEB !!!

sekian <3