Saturday, February 25, 2012

KUCING YANG TAK KENANG BUDI ???

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


Seminggu yang lepas..di tempat kerja ada satu perkara yang agak mengganggu fikiran..actually tak la mengganggu dlam cara yang terlampau buruk..just as a normal human,memang akan terfikir benda dan perkara yang diri sendiri percaya dan orang lain punya kepercayaan...

“you know what?” tanya seorang customer..chinese..maybe..

aku geleng kepala,senyum..

“i used to like cats..very much!”

aduhai..sesi meluah perasaan ke ni?.. aku senyum lagi.. dlm hati harap2 akan ada customer lain yg masuk..so aku akan busy,then sesi meluah perasaan terbantut..

“now I hate cats..hmm,not hate.. I mean dislike..but,yeah hate cats” dia seolah senyum sindir.

oh,well..kacak! Aku paling tak suka kalau berdebat pasal benda macam ni..”CUSTOMERS ALWAYS RIGHT” itu yg setiap boss dlm dunia ni akan ingatkan pekerja mereka..ok,fine..sila capangkan telinga anda,Heliza..

“may I know why?” buat muka ingin tahu

“you speak Malay?” she asked..

“of course.. I am.." dgn yakin aku jawab

"race?"

"muslim" 

“huh? You? Muslim? So, you work here? Really? “ muka dia macam SANGAT terperanjat..aku just angguk kepala..jungkit bahu..

“are you ok with dogs? Can you touch them? I heard Muslim cannot touch them..and you?”

erk..caner aku nak explain ye? Honestly,kalau aku cakap jujur kang,aku plak yang jadi peluah perasaan kat sini..so,aku pilih untuk menipu..

“no.i dont touch them” matinya senyuman..

dia tunduk..maybe percaya..maybe tidak..

“are you a cat person or dog person..choose..”

“both” simple.padat dan selamat jawapan yang aku pilih..selamat? Erk,not sure..

“percaya tak kalau saya sangat benci kucing sekarang..dulu saya ada banyak kucing,.i spent a lot for them..i treat them as my own child..sediakan bilik tidur khas untuk mereka..” muka dia ada riak sedih,gembira,benci..campur baur..dia sambung lagi..”percaya atau tidak..kucing ni adalah binatang yang paling tidak mengenang budi dalam dunia..binatang yang paling tidak tahu berterima kasih!” ada tekanan dlm nada dia..

seriously,aku agak terkedu masa tu..should I stop her or should I not?

“compare kucing dan anjing..anjing adalah binatang yang sangat mulia..mereka bijak..mengenang budi..setia..taat..sanggup berkorban untuk tuan mereka..kucing?all they know is makan..makan..makan..kalau kita marah mereka,mereka tak akan melawan balik,malah “menangis” seolah2 mintak maaf..mereka akan tunduk,baring,diam bila kita marah mereka..mereka akan jadi lebih baik,taat dan setia lepas tu..anjing seumur hidup takkan tinggalkan tuan mereka..hanya mati yang akan pisahkan mereka..mereka akn jaga tuan mereka seolah2 nyawa tuan lebih berharga dr nyawa sendiri.sejahat mana pun tuan mereka,mereka tak akan tinggal kan tuan tu..biarlah mati tak makan sekalipun,mereka tetap takkan tinggalkan tuan”

ok,lady..you have points there..ada betulnya jugak apa yg customer ni cakap..aku pernah dengar,sekali manusia tu bagi makan kepada anjing,anjing tu akan anggap manusia tu dewa penyelamat mereka..

customer tadi mengeluh.. otak aku ligat memproses setiap patah perkataan yang dia keluarkan..

“kucing..huh..kucing binatang yang..huh..saya benci kucing..mereka berak merata,kencing suka hati,scratch everywhere..bila kita bergurau dgn mereka,mereka akn cakar kita sampai berdarah,gigit kita sekuat mungkin..mereka melawan kita dgn lebih keras..kalau kita cuba lari,mereka akan tetap kejar sampai puas hati..jahat kan kucing?mereka akan hanya manja kalau mereka rasa lapar..tapi bila mereka dah kenyang,mereka takkan pedulikan kita lagi..panggil la sampai putus nafas,dia takkan peduli..kalau anjing sudah kenyang,mereka akn pergi pada kita,jilat2 kita..seolah2 berteima kasih..kucing takda kan buat macam tu?kalau mereka bosan dgn kita,mereka akn lari..cari tuan yang lebih bagus..itulah kucing!”

loceng kat belakang aku pun berbunyi..ubat dia dah siap..selepas aku explained ubat untuk dia..dia pun ucap terima kasih..dan keluar dari klinik..kepala aku rasa berat..apa yang customer tadi cakap segalanya betul..mungkin betul..mungkin tidak..arghhh..betul..ya,betul! Tanpa aku sedari,Doc Audrey dgr apa yg customer tadi cakap..dia hanya senyum,geleng kepala,jungkit bahu..kami berdua diam..tak tahu nak komen apa..aku tau jauh dari sudut hati Doc Audrey,dia mungkin mengiyakan dan jugak mungkin menidakkan..dia lebih tahu..dia lebih banyak pengalaman dalam situasi ni..aku? Aku jugak seorang tuan kepada kucing2..separuh dr dia aku jugak mengiyakan kata2 customer tadi...memandangkan di klinik pun ada Kiki..anjing klinik kami..dia akan menyalak setiap kali org yg tidak dikenali dtg ke klinik,seolah2 menjaga klinik dan jugak menjaga kami..

aku dan Rachel pun selalu “buli” kiki..tapi sekalipun kiki tak pernah melawan..malah semakin kuat dia goyangkan ekor,jelir2 lidah nak jilat aku..cepat2 aku tolak dia ke belakang..tapi,dia masih jugak nak manja2..seolah2 happy kami bermain dgn dia..dibandingkan dgn 4 resident cats kami yg “jahat”..suka cakar,suka gigit,melawan..

hmmm..dunia kucing dan dunia manusia sebenarnya tak banyak beza..renung2kan dan selamat beramal,..oh,yeahhhh..boleh buat karangan tingkatan 5 ni wei..panjang bebenor..haha..sakit jari..thanks,sudi membaca...meowwwwwwww....gukkgukkkgukkkgukkk (bunyi anjing)..haha..lala


4 comments:

Aziri Pauzi said...

well..

walaupun agak panjang.. but betik la.. buat otak berfikir..

yang akak tu ckap tu betul. ada benarnya.

infact, my cat pon camtu. time lapar, gesel2.wat muka chomey. wat2 manja. minta disuap.

but, bila dia dah kenyang dia blah camtu jew. tak ucap tima kasih pon (??)

kencing merata. cakar2 sampai darah. standard la tu, kuceng.

but, above all- yang penting- kami sekeluarga sayang Incik Tsurara kami. maybe dia seekor kucing yang pentingkan diri sendiri, but..

He is still our cat. the one that we love. The topic that make our family bond stronger. The one that keep our family feel alive and not boring. Yes, it is him.

So.. Yang dia ckp tu betul. But, Im still loving my cat-no matter what.

NOKTAH.

(sori la membebel bnyk sket. Gua suka bela kuceng gua dari di kritik).

heliza suhaimi said...

see?point sesiapa pun pasti ada dan berbeza..actually it depends on what,who taht person are..kan? kalau org tu bela anjing,dia akan pertahankan anjing,kalau bela kucing,akan pertahankan kucing..back to circle kan?mine pun sama,manja bila perlu..but it doesnt really matter..i love them too and x benci anjing pun..all creatures are cute.. <3

#thanks sudi singgah kat blog merepek ni

Mama Tatami said...

Liza, that is why there is a saying DOG HAS A MASTER AND CAT HAS A SLAVE. It has meant to be that way. In fact, orang zaman dulu dulu dunia arab, kucing dianggap tuhan.

Memang betul luahan hati customer tu, sikap kucing memang byk yg begitu. Just like mine:-) kekadang rasa geram bila nakal sgt. Anjing, memang setia. Cth mcm hachiko.

Sabar yer liza. Kitak memang terpaksa bersabr ngan kerja front desk mcm ya. Mcm akak pun berdepan ngan pelanggan juak. Kita nak kena jg tutur kata. Kekadang malas nak lyn bila permintaan bodo bodo jak.

Anyway, nice entry. I like so much learning to know about oth people experience - wonderfu or bad, it has a lesson to learn.

All the best to u ya.
Apapun I do love cats and dogs :-) ok akak stop merepek. Hihihi

heliza suhaimi said...

thanks kak..mmg..setiap hari kot kamek kenak "dugaan" dr org2 pelik yg perangai sangat "pelik" ..

kenak maki hamun pun kamek pernah rasa kak..ksabarn yg sik seberapa tok jak la yg buat kmk masih stay kat klinik ya..

lagipun,kat sia byk cats kan..bila tension,masuk cat room,peluk2,cium2 daknya..terus jadi lega..

sik apa,selalu2 merepek pun best <3