Friday, March 30, 2012

ORANG-ORANG KITA dan ANJING

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


Mengikut pendapat Mazhab Syafie wajib dibasuh tempat yang terkena najis Mughallazah sebanyak tujuh kali iaitu satu kali dengan menggunakan tanah (air tanah) dan 6 kali lagi dengan air mutlak (air suci pada dirinya dan dapat menyucikan orang lain). Jika di dapati najis itu tetap ada ain (nampak), bau dan rasanya maka ia perlu dibasuh lagi dengan air mutlak sehingga hilang najis tersebut.

kali ni nak share pasal manusia iaitu seorang muslim dan anjing..inspirasi dr
FYNN JAMAL *boleh baca entry beliau pasal entry tajuk yg sama aku hari nih..

ingat lagi masa mula2 kerja dulu..memang cuak la bila tgok anjing..rasa nk terkencing pun ada,termuntah dgn bau mereka..mcm2 lagilah..kena sindir customers melayu muslim boleh dikatakan setiap saat..aku?senyum sampai koyak bibir je lah yg mampu..

tapi,yg paling lucu..sampai sekarang takkan lupa pun..ada seorg cust melayu tanya aku n Rachel..cust ni anak2 pompuan n wife dia pakai tudung..so,dia tanya dlm nada bgurau

"sini ada bawak babi tak? hahahahahaha...babi"

eh,lucu ke sebut babi? gelak bagai ko..amboi2..

Rachel jawab.. " ni kan klinik haiwan peliharaan,bukan haiwan ladang..babi kalau tak sihat x payah jumpa doktor..sembelih pastu makan"

otomatikli,wajah cust tadi pun berubah secara drastik..hambek kau..haha

setiap hari cust akan tanya aku
"u pegang anjing?haram la"

pun Rachel yg jawab
"kan islam ada cara sucikan diri..lagipun boleh elak air liur dia,kalau basah terpaksa pegang,samakla..kan?"

muka2 melayu tersebut pun merah padam..takkan melayu muslim tak pernah belajar bab2 najis ni..adoi..Rachel yg kristian tu pun jawab slumber..kita?

wallahualam

Thursday, March 29, 2012

ADIL

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

fuiyooo..lama bebeno x hapdet blog yg ibarat "hidup segan mati tak mahu" ni.. maklumlah bizi jadi bidan lipan ngah beranak *ok,tipu..bil bokben sangkut.. sila ketawakan diri sendiri..hahaha

hapdet blog je nak mengadu,nak taip benda jahat2.. *eh,aku bukan mmg jahat ke?  ok,nak di pendekkan cerita yg sebnrnya agak pjg kalau menaip dgn penuh emosi..

ok,seminggu yg lepas... ada 2 org pekerja dr satu petshop depan klinik kami datang.. bawa seekor kucing..mereka ni cakap ada seorang customer datang kedai mereka minta mereka hantarkan kucing tu ke klink kami..hari tu plak Dr.Audrey on leave..so,aku mmg tak boleh nak terima kes sembarangan,apatah lagi nak tinggalkan kucing tu macam tu je coz aku x kenal siapapun cust tu..kalau kenal,regular cust takpelah jugak..ni x kenal lgsg,apatah lagi tu stray kitten..

so,check punya check punya check,cust tu pnh dtg sekali je..tu pun last 2 years ago..petang tu dia dtg la ke klinik kami siap marah2,tiunggikan suara..so,yg tpaksa bdepan dgn manusia dan situasi yg mnguji tahap ksabaran tu x lain dan x bukan * sila tepuk tangan... org nya yg btuah itu ialah AKU !!! dia marahla,kenapa aku reject kes dia,sdgkn dia cust sini,Dc Audrey kenal,bla bla bla..eh,aku bkn sengaja pun nk reject..ingat aku ni dapat gaji coz reject kes hari2 ke? pastu dia mengadu yg dia susah payah kutip kucing tu tepi jalan tapi aku reject kes dia? pastu dgn bangganya dia tinggikan suara "HELLO, I AM A SSPCA COMMITTEE,OK?..HUH" ... 

so,what if u r sspca committee?? do i care ? damn,hell..NO!!! byk lagi org kat luar sana yg kutip kucing,bela kucing,jg kucing kurap yg dikutip tepi jln..x bangga macam kau pun la! even kau pergi jamban awam pun nk kena beratur...pastu mana2 pergi pun kena tunggu giliran..

kami sediakan service 
"first come first serve" ..
tak kisah la cust baru ke,cust lama ke,Datok ke,Datin ke,SSPCA ke,semuanya nak kena tunggu giliran,nak kena mesti ada owner yg tunggu dan jaga.. *lainla kucing korang pandai bcakap 

eh?eh? cukupla..k,bye

P/S : kepada blogger KAk AZURA tuan blog sayasayangkucingsaya.blogspot.com ..LIZA doakan kucing akak,NEMO yg kena wabak tu sihatla ye.. semua kucing2 yg lain pun sihat.. AMIN...

Tuesday, March 20, 2012

RESPECT

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM..
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

P/S : ENTRY PANJANG GILA..TAK NAK BACA BOLEH LOG OUT..
INI SESI MELUAHKAN PERASAAN <3

hari ni nak bercerita pasal kerja..bkn nak mengadu,bkn nk merungut,bkn nk mengaibkan,bkn mahu bcerita buruk..sekadar cuba untuk membetulkan diri sendiri jugak..belajar dr ksilapan mmg harus,apatah lagi dr ksilapan org lain..agar kita tak juga melakukan ksilapan yg sama *eh,mcm khutbah jumaat plak dah?

hari ni agak sakit hati coz ada seorg lelaki ni masuk,kucing dia sakit batu karang..susah nak kencing..tapi beliau ni sangat sombong,blagak..mgkn aku silap..coz aku x kenal siapa beliau tu kan..that's why "don't judge a book by it's cover" tapi kita manusia,pasti akan menilai luaran dulu baru dalamannya..ok,ssb?? dia sgt lah kedekut dgn senyuman..malah doktor2 yg susah payah tolong pun dia buat muka sinis..ucap terima kasih pun tak..masuk,keluar ikut suka hati je pun..buat muka masam..tapi,alhamdulillah..bapak,mak n adik pompuan dia sgt baik..senang aku nk explain segala benda nan family dia..kalau dgn dia,aku sgt uncomfortable..aku pun bkn jenis yg blh buat senyum buat2..

xlama dulu pun ada seorg customer pompuan ni,dgn 1 family dtg..sorry to say..mmg keturunan yg budi bahasa sangat "tinggi" melangit sampai lupa tanah bumi dipijak..pantang buat silap sikit,pantang lamabat sikit..confirm akan kena tengking..kasihan kan dgn org macamni? mesti byk masalah..coz sentiasa marah2,tengking2 org,kutuk,maki org..so,dia lepaskan la geram kat org lain..kasihan mereka kan? 

paling aku tak dpt lupa..last year..pengalaman plg teruk aku pernah alami..aku kena sumpah seranah oleh seorang custiomer yg jugak bbudi bahasa sgt tinggi.."kalau aku tak bayar,kau takkan dapat gaji lah,bodoh..nak mampus"..itulah kata2 yg aku takkan lupa..dia mengamuk semata2 krn eye drops..dia salahkan aku silap bg ubat,sbb tu lah mata kucing dia tak sembuh2..walhal diri sdr tu yg pemalas..mata kucing pun tahi mata menempel2,mcm x pnh dbersihkan..pastu,dia mengadu kat boss aku yg aku kurang ajar..dia suruh boss aku pecat aku..ok,aku mengaku ! aku mmg kurang ajar..tapi aku kurang ajar hanya dgn org yg biadap mcm kau..if u want people to respect u,then u have to do the same thing! kan? sorry,aku pun bukan baik sangat! aku akan tengking balik org yg tengking aku kalau mmg org tu salah..so,i am a mirror..aku refleksi kpd apa yg ada dpn aku..aku bkn pelakon yg tunjuk baik tapi dlm hati menyumpah2..aku akan ekspresikan on the spot!

adoi..nk meluahkan perasaan mcm ni dlm keadaan yg marah mmg tak elok..mcm2 kata2 buruk boleh terkeluar..tapi,issue nya disini,,keyword nya adalah RESPECT..sekian terima kasih

Sunday, March 11, 2012

HADiAH HARi JADi

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

haha..saya sudah tua..saya sudah tua..saya sudah tua.. oh,NO!!!
eleh,umur hanya angka janji hati sentiasa muda
*ayat pujuk diri sendiri

8 March,Khamis hari tu genap lah aku 20plusplussomething *umur terpaksa dirahsiakan untuk menjaga hati banyak pihak..haha

so,dapat lah hadiah hari jadi dr boss kesayangan *bukan bodek..ikhlas <3

hadiah yg simple,bermakna,comel..

Dr.Audrey, thanks...


sayang plak nak guna..nak simpan dlm almari jelah..
comel kucing tu
huhu..

Wednesday, March 7, 2012

NASIB si KUCING yang BERBULU

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


apa perasaan korang tgok gambar di atas?


aku?
*muka serious sedih

  1. yaALLAH..kurusnya! berapa hari dah tak makan?
  2. mana mak dia? mana tuan dia?
  3. mesti ada skin problem ni..kompom ada fungus,kmpom ada kutu.
  4. jantan ke betina? kalau betina mst malang..jap lagi bila dah besar,pregnant so makin btambah la stray & homeless kittens..
  5. apa agaknya tuan punya kaki tu rasa? geli? kasihan? akan disepakkah kucing tu?
ok..banyak sebenarnya ada dlm otak geliga yg lagi superb aku ni *amboi,sempat! 

bila tgok gambar ni terus rasa RINDU sgt2 kat kucing2 sendiri... peluk dia ketat2..
* awwwwwww ... kena cakar.. huhu


P/S : ceh..perasan tak bila tgok pic ni siap plak dgr lagu background ala2 org baru putus cinta..sumpah sedih .. hingus hijau meleleh 

Thursday, March 1, 2012

WHISKAS

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

haih..memandangkan Royal Canin naik harga lagi.. apa kata try makanan lain plak untuk meow2 kat rumah .. kali ni nak try plak nan Whiskas.. suka plastik ni.. purple.. ada 7 sebab kita harus bagi kat mereka Whiskas ni antaranya :

  1. ada vitamin A untuk kesihatan penglihatan *so,nanti dorang tak yah pakai contact lense.hehe
  2. ada kalsium untuk gigi yang sihat dan tulang yang kuat  *gigi tu untuk gigit kita coz asyik gosok perut dia time tido..tulang yg kuat nanti leh jadi ahli gusti..eh?
  3. nasi untuk penghadaman yang lebih baik *leh jimat kos beli beras
  4. gabungan antioksida (taurine & vit E) untuk sistem imunisasi *vaccine wajib,woi
  5. lengkap dgn protein drpd ikan laut sebenar untuk otot yang sihat dan kuat *eh,mcm milo je
  6. omega 3,6 dan Zink untuk ksihatan kulit dan bulu yg cantik *bukan zink atap rumah,ye
  7. taurina untuk jantung yg sihat *suka bunyi jantung kucing


harga di Sarawak 
1.4 kg : RM  16.50


bentuknya pun kecik je..yg segiempat tu ada salmon tau kat dlm..
tapi,bau dia x kuat sgt..
x menggoda selera aku..eh???


ni plak whiskas pouch
harga RM 1.35 sepaket
bau dia menusuk sampai tambah nasik 2 pinggan..eh??



REMINDER : KALAU NAK TUKAR DIET KUCING KITA,HARUS LAAH SEDIKIT DEMI SEDIKIT MENGIKUT SUKATAN YANG DISYORKAN OLEH DOKTOR HAIWAN,NANTI BOLEH AKIBATKAN CIRIT BIRIT..SEDIAKAN JUGAK PIL ANTI CIRIT JIKA KECEMASAN UNTUK KUCING ANDA..

FACEBOOK DAN KUCING

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...

lolshane:

w0lfbait:

omggg

Casual.

haha..nang kiut