Monday, June 11, 2012

al-kisah pencinta haiwan

DON'T HATE ME FOR THE INCREDIBLE FREAK I AM.. 
DO LOVE ME FOR THE WONDERFUL PERSON NOBODY WILL ADMIT I AM...


"saya sayang haiwan"
"saya pencinta haiwan"
"saya sayang kucing"

***senyum sinis..

ayat2,slogan2 di atas tu sumpah kadang2 buat aku jijik..buat aku meluat..buat aku menyampah!!! sebab? manusia..manusia ni kadang2 memang suka sangat nk tunjuk baik..nak tunjuk bangga akan diri sendiri yang kononnya mereka pencinta haiwan.. sampaikan kadang2 terlalu melampau! 

banyak di luar sana yang memang bangga mengaku pencinta haiwan..tapi, sedar atau tidak sebenarnya cinta mereka tu berat sebelah! ibarat ibu tiri durjana mengalahkan mak tiri Snow White.. perasaan bangga tu bila ada membela kucing2 berbulu panjang mahupun baka2 yg di import ..  bila tgok kucing tempatan..mula lah rasa takut,tak suka,jijik,geli dgn kucing tempatan! 

"ish,saya tak suka la kucing local..mereka pengotor..tak cantik,banyak penyakit.."

"alaa,kucing saya kena kurap la.. ni mesti jangkit dari kucing kampung tu..ish"

"saya sayang kucing..tapi persian la..."

puiiii la...puiii la.!!! korang mcm *** je pun! lainkali nk bela kucing..belajar dulu! jgn sesuka hati nak tuduh kucing tempatan ni yg bawa penyakit! walhal kucing luar tu la yg sbnrnya bpenyakit! tgok? kucing tempatan ke luar dulu yg mati? kucing tempatan xyah vaccine pun bolh hidup berbelas tahun.. kucing luar?? completed vaccination pun,esok terus kena wabak.. cis..aku mmg pantang la kalau kucing local ni dianak tirikan

paling buat aku sakit hati,semalam..ada customer yg SANGAT b******!!! datang..dgn muka bongkak sombong dia..masuk terus mintak doktor cepat2 periksa dgn alasan kucing dia sakit tenat..xyah la nak fill form bagai...ewah2..anak datok pun nak kena bbaris la.. g jamban pun nak kena bayar.. so,cepat2 aku istighfar dlm hati sblm aku "mengamuk".. aku cuba layan sebagus mungkin..tapi,bila aku tanya sejak bila kucing dia sakit? dia jawab dah seminggu.. eh! dah seminggu baru nak bawak datang?? tetiba,kucing dia meronta2..owh..tarik nafas terakhir.. gone to heaven.. dia boleh senyum2 plak.. and ayat yg keluar dr mulut dia,sampai aku rasa cam nak cucuk je mulut dia dgn stapler.. "takpelah..dah mati pun..kucing kampung je pun"

astaghfirullah...astaghfirullah..astaghfirullah

pendek cerita..kucing apa pun..kucing jugak la! kalau betul korang tu pencinta haiwan..sila la kutip kucing2 yg hidup merempat kat luar sana,yg xde rumah,xde tuan,xde makanan..jangan la nak beza2kan kucing hanya kerana bulu.. buka la otak sikit.. haih..

so,manusia luar sana takyah la nak bangga sangat tunjuk diri tu pencinta haiwan..kalau setakat cintakan kucing bbulu panjang.. korang dapat kaki aku je pun..sekian terima kasih!!!

3 comments:

Mama Tatami said...

salam,
sakit ati ngan urang yg treat pusak ya mcm ya. Liza, akak sgt setuju ngan pendangan kitak.

"People...if you are really animal lovers, regardless of breed, origin, fur and sickness, u will always treat them nicely and lovingly. Even if it is just a local kampung cat, they deserve your attention when it is needful. I do not blame you for your choice, but please mankind, have compassion towards these groups of street, stray animals. treat them good treat them well. Love them just the way you love the ones of your choice. You will be blessed in many ways. Do not mistreat those local. Just like you, never wanted to be treated that way by those who are superior than you. Lives cannot be taken for granted. Appreciate them and Universe will do the same to you..."

sedih..sedih...sedih. sepatutnya bersama dgn kasih sayang hingga ke akhir hayatnya. I wish I could help you dear cat. RIP...you may run freely and happily with our Jasper, Musang, Lucky and Lau Pan.

heliza suhaimi said...

waalaikumussalam..

ya lah kak..manusia di pandang kerana harta dan darjat.. sama lah macam pusak dipandang kerana bulu dan baka..

harap2 kita2 xla tgolong dlm golongan yg pentingkan "darjat" dgn kucing2 tok,kak..

nor surayanti mohamad din said...

ish.. ish.. ish.. ada lagi manusia yang macam tue erk ! ~ WTH :D